Agregador de canals

Obrim la Gàbia (DASC2018)

Agenda de l'ENS - ds., 02/06/2018 - 09:00
Més informació properament.

Per més informació cliqueu aquí.

Boscos endins, d'en Stephen Sondheiml

Agenda de l'ENS - ds., 26/05/2018 - 21:00

Espectacle musical.

n

A càrrec del grup Cloteatre de l'Orfeo Martinenc, de Barcelona.

39è Aplec de la sardana

Agenda de l'ENS - ds., 26/05/2018 - 09:00
Cobla/intèrprets: Marinada i Sant Jordi-Ciutat de Barcelona

En cas de mal temps: Pavelló de la Torre Roja

Vigília al 31è Aplec de la sardana

Agenda de l'ENS - ds., 26/05/2018 - 09:00
Cobla/intèrprets: La Principal de la Bisbal

La Moixiganga de Tarragona, representant catalana als festivals de torres humanes de Pamplona i Eibar

Etnologia.cat - dc., 23/05/2018 - 12:13
Els certàmens en què actuarà el grup tarragoní arriben a la 13a i 53a edició

La Moixiganga de Tarragona serà la representant de Catalunya al 13è Festival Internacional de Dansa Patrimonial “Ezpalak” de Pamplona –Navarra– i en la 53ª edició de l’Euskal Jaia d’Eibar –Guipúscoa, al País Basc– que se celebren aquest cap de setmana els dies 26 i 27 de maig. Ambdues cites tenen com a eix temàtic les torres humanes i hi participaran set grups que procedeixen de la localitat aragonesa de Tauste –Saragossa–, basques de Berantevilla –Àlaba– i Eibar, i les navarreses de Cabanillas i Pamplona.

Les localitats de Pamplona i Eibar han volgut dedicar els seus festivals de dansa d’arrel patrimonial, de llarga trajectòria, al món de les torres humanes. Aquestes construccions van arribar als territoris de Navarra i del País Basc a través dels balls de valencians que, procedents de les terres del País Valencià, pujaven per les riberes de l’Ebre per actuar en les festes del Corpus i patronals. En aquest sentit, la tria dels set grups participants en els festivals del proper cap de setmana inclou la fossilització d’un ball de valencians complet en estat primigeni com és el cas del de la vila aragonesa de Tauste amb construccions de quatre pisos; i la pervivència de torretes de tres alçades al poble basc de Berantevilla i al navarrès de Cabanillas.

La Moixiganga de Tarragona representarà les arquitectures humanes que a Catalunya i al País Valencià van intentar sacralitzar el ball de valencians tot creant figures o quadres plàstics de caràcter religiós, perquè no continués creixent en altura. Paral·lelament, els grups pertanyents a les dues localitats organitzadores, Duguna dantza taldea de Pamplona, Ortzadar Euskal Folklore Elkartea de Pamplona i Kezka de Eibar, ofereixen les recreacions de les torretes del ball de valencians que havien arribat fins a localitats com la mateixa Pamplona o tan al nord com Bilbao.

Amb 33 components que viatgen, dissabte 26 de maig la Moixiganga de Tarragona obrirà les actuacions al 13è Festival internacional de dansa patrimonial “Ezpalak” de Pamplona –Navarra– que tindran lloc a la cèntrica plaça de los Burgos, vora la carismàtica plaça de l’Ajuntament, a les 12.30 h del migdia. Diumenge 27 les actuacions es traslladen a la localitat guipuscoana d’Eibar, on es desenvoluparan a la mateixa hora a la plaça Untzaga. L’esdeveniment a Eibar es tracta de la 53a edició del Festival Basc.

La Moixiganga de Tarragona

Es tracta d’una representació al·legòrica pertanyent al seguici popular de les Festes de Santa Tecla de Tarragona, declarades d’interès turístic estatal i d’interès patrimonial nacional. Executa la representació de la Passió de Jesucrist, en forma de quadres plàstics configurats per diferents arquitectures humanes com els pilars i les torres. Llueix el color carmesí, cromatisme històric de la ciutat en la seva festa gran; el característic barret de flors; i les atxes que il·luminen els misteris.

Actua els dies 22 i 23 de setembre a Tarragona. També ho ha fet en d’altres localitats, com al km0 de la muixeranga valenciana, Algemesí; a l’interior de la Seu de Manresa i de la parròquia de la Geltrú a Vilanova, i excepcionalment dins la catedral de Tarragona; o a la localitat italiana de Rocca Grimalda, en la qual el seu Museu de la Màscara custodia un vestit del grup tarragoní.

Les moixigangues catalanes nasqueren durant el segle XVIII i la documentació històrica tarragonina permet comprovar la seva continuïtat durant el XIX, sent un dels primers elements que sortiren a actuar després de la terrible guerra del Francès que destruí la ciutat de Tarragona. Perduda com la major part del seguici a les acaballes d’aquella centúria, fou recuperada l’any 2000 essent actualment una entitat sense ànim de lucre.

Més informació:

https://dantzan.eus/kidea/ezpalak

 

Ballada a Castelldefels

Agenda de l'ENS - dc., 23/05/2018 - 09:00
Cobla/intèrprets: Costa Brava

“Entre el celler i la taverna”. Presentació al districte de Sant Martí (Barcelona)

Etnologia.cat - dt., 22/05/2018 - 14:27

Fàbregas Oliveras, Bernat (coord.) (2018) Entre el celler i la taverna. Un recorregut per les bodegues de barri de la ciutat de Barcelona, Barcelona, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (Temes d’Etnologia de Catalunya; 29), 179 p.

ACTES DE PRESENTACIÓ: dijous 24 de maig de 2018, a les 20.30 h, al Centre Cívic del Parc Sandaru (Barcelona). Hi intervindran els autors del llibre: Bernat Fàbregas, Joan Roura-Expósito, Albert Marín, Olga Llobet i Laura Camps.

El llibre ofereix una mirada panoràmica als orígens, transformacions i imaginaris urbans associats a les bodegues, enteses com la institució social per antonomàsia de la Barcelona popular. La investigació s’interessa especialment pel rol de les bodegues en la producció i reproducció del teixit veïnal i associatiu del seu entorn immediat, el barri. Examina, també, aspectes microsociològics com la configuració del seu ambient moral i les seves lògiques de sociabilitat entre parroquians.

L’enfocament eminentment etnogràfic posa de manifest la complexitat i diversitat de formes adoptades per les bodegues en l’actualitat i confirma la seva vigència com a espai de referència física i simbòlica de la trama de la ciutat. La recerca projecta també dades inesperades, com la revifalla econòmica de les bodegues com a conseqüència d’actors socials històricament desvinculats d’aquest univers (joves, migrants, dones, etc.), la seva reconversió a models alternatius de negoci que matisen els límits de la tradició (bars de nit, vinoteques, cooperatives, etc.), o l’aterratge entre la parròquia de segments poblacionals inesperats (moderns, turistes, gourmets, etc.). En definitiva, lluny d’idealitzar les bodegues com a establiments atrapats en un temps mític o de titllar-les amb el caducat concepte evolucionista de “supervivència”, aquesta investigació procura donar compte de les seves condicions de possibilitat i existència en la Barcelona contemporània.

La present monografia és resultat d’un treball d’investigació dut a terme entre els anys 2010 i 2014 per part de l’Associació per a la Recerca i l’Estudi de la Cultura Catalana L’Escambell, en el marc dels programes de recerca de l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya (IPEC) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Targeta d’invitació

Fitxa de compra a la llibreria en línia de la Generalitat de Catalunya

Altres publicacions de la col·lecció Temes d’Etnologia de Catalunya

Ballada a Golmés

Agenda de l'ENS - dt., 22/05/2018 - 09:00
Cobla/intèrprets: Costa Brava

Aplec de primavera i Festa dels 'xatos'

Agenda de l'ENS - dl., 21/05/2018 - 09:00
Cobla/intèrprets: Marinada

Ballada de 2a Pasqua

Agenda de l'ENS - dl., 21/05/2018 - 09:00
Cobla/intèrprets: Lluïsos de Taradell

Chicago, d'en Bob Fosse

Agenda de l'ENS - dg., 20/05/2018 - 18:00

A càrrec del grup Gespa del Centre Parroquial Sant Pere Apòstol, de Barcelona.

n

Preu: 10,00 €

6è Aplec de Collblanc-Torrassa

Agenda de l'ENS - dg., 20/05/2018 - 09:00
Cobla/intèrprets: Jovenívola de Sabadell, La Flama de Farners i Baix Llobregat

En cas de mal temps: Poliesportiu Fum d'Estampa (Carrer de Rosich, 12)

ACTE SUSPÈS (Ballada a Viladecans)

Agenda de l'ENS - dg., 20/05/2018 - 09:00
Cobla/intèrprets: Rambles

De Mil Colors

Agenda de l'ENS - dg., 20/05/2018 - 00:00

Cancún, d'en Jordi Galceran

Agenda de l'ENS - ds., 19/05/2018 - 21:00

Dos matrimonios (Remei i Vicenç i Laura i Pau) que es coneixen de fa molts anys viatgen de vacances a Cancún.

IV Trobada de Bèsties de Les Franqueses del Vallès

Agenda de l'ENS - ds., 19/05/2018 - 16:00
Organitzada pel Grup de Diables Els Encendraires de Les Franqueses del Vallès, la quarta edició d'aquesta trobada es celebra el 19 de maig, coincidint amb la fira d'artesans de Sant Ponç del poble.Colles convidades: La Godra de Caldes de Montbui, L'Anguila Murtrassa de Gavà, L'Enxuscat de Molins de Rei, El Cremablat de Tremp, El DracGall de Castellgalí i com amfitrions El Cabró de les Franqueses i El Closquetes.Aquest any com a toc innovador, es farà per acabar la trobada de bèsties, un ball de patums amb totes les bèsties acompanyats amb música en viu pel grup La Coxinera. En acabat, el tradicional sopar de colles, i després concert.Programa d'actes del 19/05/2018: 16:00h→ Arribada de colles a la plaça de l'Espolsada 16:30h→ Plantada de bèsties (Plaça de l'Espolsada) 18:30h→ Tabalada de colles (Plaça de l'Espolsada) 19:00h→ Inici de cercavila (Plaça de l'Espolsada) 20:30h→ Final de cercavila (Plaça de l'Ajuntament) 21:00h→ Sopar de les colles participants (Plaça de l'Ajuntament) 22:00h→ Concert (Plaça de l'Ajuntament) 23:30h→ DJ (Plaça de l'Ajuntament)

Per més informació cliqueu aquí.

Ballada a Porqueres

Agenda de l'ENS - ds., 19/05/2018 - 09:00
Cobla/intèrprets: La Principal de Banyoles i La Principal de Porqueres

Concert simfònic de cobla i corda

Agenda de l'ENS - ds., 19/05/2018 - 09:00
Cobla/intèrprets: La Principal de la Bisbal

Pàgines