Cavalcada dels Reis d'Igualada
Àmbit

Creences, festes, rituals i cerimònies

Imatge de presentació

Identificació

Codi

IP-2-0007

Nom propi de l'element

Cavalcada dels Reis d'Igualada

Grup i/o comunitat

Comissió Cavalcada dels Reis d'Igualada Fundació privada amb ajut de moltíssims voluntaris de la població.

Idioma d'expressió / Variant dialectal

Català

Breu descripció

El dia 5 de gener a la tarda desfila una llarga comitiva formada per les carrosses dels tres Reis Mags d'Orient, pel Patge Faruk, pels camions amb els regals, pels jeeps amb gairebé 900 patges curosament vestits desfila pels carrers de la població. Els patges utilitzen escales de fusta per pujar als balcons dels domicilis i reparteixen els regals per tota la ciutat, lliurant-los directament als nens i nenes.

Data identificació

05/01/2017 12:00 AM - 05/01/2017 12:00 AM

Localització

Localització

Igualada

Descripció de la localització

Igualada és la capital de la comarca de l’Anoia, situada a 60 km a l'oest de Barcelona. És un municipi relativament petit (sols ocupa 8,9 km2) amb la densitat de població més alta de la comarca (4.779,3 hab./km2). La seva principal activitat, actualment, és la indústria de la pell, de teixits i de gèneres de punt.

La Festa de la Cavalcada comença a un quart de 6 de la tarda amb la rebuda de les autoritats locals a ses Majestats els Reis d'Orient i una petita actuació de la Banda de Música d'Igualada i la Unió Filharmònica d'Amposta al passeig Verdaguer a l'alçada de l'antic hospital. Acte seguit, a les 6 de la tarda, s’inicia la Cavalcada pel centre històric de la ciutat, amb el següent recorregut: Passeig Verdaguer (cantonada Joaquima de Vedruna), av. Montserrat, av. de Caresmar, c/ de la Soledad, plaça del Rei, c/ de Sant Jordi, rambla del General Vives, rambla de Sant Isidre, rambla Nova, c/ de Sant Ferran i plaça Castells.

Després els 35 camions i gairebé 1.000 patges i patgeses reparteixen uns 2.000 regals a 1.450 famílies per tots els barris de la ciutat.

Georeferenciació

Datació

Data de realització

28/12/2016 12:00 AM - 04/01/2017 12:00 AM

Periodicitat

Anual

Descripció de la data de realització / periodicitat

La cavalcada es celebra el 5 de gener dins les festes dels Reis d'Igualada que se celebren des del 28 de desembre fins al mateix 5 de gener.

Descripció (Àmbit 2 o Àmbit 4)

Descripció general

La Cavalcada dels Reis d'Igualada es celebra dins la festa de Reis que comença el 28 de desembre i acaba amb la Cavalcada i el repartiment dels regals per tota la ciutat el 5 de gener (1.995 paquets a 1.450 famílies igualadines transportats per 35 camions i 897 patges.)

El 28 de desembre el Patge Faruk fa un llarg recorregut a peu des del pavelló de les Comes fins al centre de la ciutat per avisar als infants que aviat arribaran els reis i que, en conseqüència, poden entregar les cartes per a ells. El Patge va vestit a l’estil àrab amb un turbant. Encara que vagi sol l'acompanyen molts nens que fan el recorregut amb ell. Un cop ha tornat el Patge Faruk al pavelló, es fa una festa infantil.

A partir del dia 31 de desembre i fins al 5 de gener, jo, el Patge Faruk, cada dia parlo a través de la radio i anomeno un reguitzell de nens i nenes pels seus noms i cognoms, els retrec les seves entremaliadures i els dic que encara tenen temps d'esmenar-se per complaure Ses Majestats.”

1 de gener: Els nens acompanyats pels pares lliuren les cartes al Patge Faruk al teatre Municipal L'Ateneu des de 2/4 d'11 del matí fins a 2/4 de 3 de la tarda. El Patge Faruk entra al teatre amb la música del seu himne, puja a l'escenari per una escala decorada amb rics draps brodats. Al mig de l'escenari hi ha un gran tron on finalment s'asseu. Es crea un ambient de molta expectació per part de la canalla que el mira amb il·lusió.

Dia 5 de gener: A 1/4 de 6 de la tarda rebuda amb el l'alcalde de Igualada Marc Castells i el conseller de cultura de la generalitat Santi Vila dels Reis amb uns parlaments i un petit concert de les dues bandes al Passeig Verdaguer a la alçada del antic hospital. Els dos mandataris posen èmfasi en el fet que aquesta festa està reconeguda com a festa patrimonial d'interès nacional i la gran participació voluntària ciutadana. A les 6 comença la cavalcada pel centre de la ciutat. En acabar els camions porten per tots els barris de la ciutat els regals que entreguen els patges.

Experiència personal: Visc al Penedès des de fa més de trenta anys i curiosament no coneixia Igualada. Una companya de feina igualadina em va convidar a viure aquesta festa en viu al carrer i després a casa de la seva germana a la ciutat. Vaig arribar molt aviat a la població per poder veure alguns dels seus preparatius. Vaig veure molt moviment de gent i igualadins vestits de patges i em vaig apropar. Gran va ser la meva sorpresa quan algú em va dirigir la paraula: era el Sr. Eduard Creus vestit i maquillat de patge. Irreconeixible. Vaig conèixer aquesta persona uns dies abans, com primer contacte amb l’organització i ell em va introduir al Sr. Joan Farrés, que amb tot el seu entusiasme em va acompanyar dins un gran garatge. Allà hi havia un formigueig de centenars de persones que es transformaven en patges (el maquillatge de les cares se fa primer amb pistoles de pintura, però després son retocats manualment).Tot aquest procés es desenvolupava amb molta precisió i ordre, com un rellotge. En el pis superior es trobaven els jeeps alegrament adornats amb els seus xofers/patges. Abans de les 6 de la tarda em presentava a l’antic Hospital per veure la rebuda de les autoritats locals a Ses Majestats els Reis. L'avinguda Verdaguer era plena de gent i els jeeps anaven aparcant lentament. També vaig poder gaudir de l'actuació de les bandes de música.

Amb expectació vaig anar fins la plaça del Rei on m'havia de trobar amb la família de la meva col·lega. Els carrers del centre es va omplir amb molta gent i després d'una llarga estona, vam poder assistir a l'entrada dels 35 camions molt grans que també estaven adornats i vaig pensar que no tenia que ser fàcil conduir aquests vehicles pels carres estrets del centre històric. Amb l'arribada de l'estrella, els Reis i les bandes de música va començar la festa. Milers de caramels repartits per l'alegria de la mainada i adults. Tothom estava molt content i il·lusionat i es respirava un autèntic ambient de celebració. Amb l'arribada dels 44 jeeps van començar les pujades dels patges amb les escales als balcons de les cases del centre. Impactants les cares de felicitat de la gent esperant l’arribada dels patges amb els regals i l'ambient molt festiu en tot el centre històric.

A les 9 del vespre vaig arribar a la casa on m'allotjava, em van rebre amb molta hospitalitat, menjar i beure a dojo amb un ambient molt festiu i com un més de la família. Qui estava més nerviosa era la canalla que no parava d’entrar i sortir de casa per veure l'arribada dels patges amb els seus propis ulls. Aquesta reunió familiar tenia la particularitat de que molts d'ells viuen a l'estranger i es veuen poc durant l'any, però no poden faltar en aquesta festa. Després d'una llarga estona finalment van entrar els patges i els nens estaven molt excitats i verdaderament encantats amb la presència d'aquestes persones amb la cara negra i els seus vestits estil àrab i molt acolorits. Els patges van repartir els regals a tothom en el menjador, per aquesta família en particular és la festa dels regals anuals. Meravellat vaig descobrir que també n'hi havia un per mi. Els amfitrions van convidar als patges a menjar i beure. Un cop van marxar, em vaig acomiadar i vaig tornar a casa amb el cor ple d'alegria. Gràcies a haver participat en aquesta festa, he pogut conèixer la ciutat d'Igualada i la seva celebració més important.


 

Història i transformacions de l'element

La Comissió de la festa té en el seu arxiu un document on es demostren clarament relacions comercials força importants entre Igualada i Alcoi (País Valencià) de l’any 1881. Això pot ser la raó de que hi hagi una forta semblança entre les celebracions d'aquestes dues ciutats. La història de la cavalcada dels Reis d'Igualada comença a finals del segle dinou (1895) organitzat pel “Centre Catòlic d'Obrers” com una celebració de final de festes de Nadal, donant regals als infants pobres (aquells que no anaven a l'escola de la ciutat). A l’any 1899 la cavalcada es va fer amb cavalls prestats pel veïnat i fent un recorregut pel centre de la ciutat. La celebració tenia un clar caràcter solidari i de beneficència. A l’inici del segle (1906) es comencen a entregar els regals als ciutadans (botiguers) del centre de la cuitat pels balcons amb escales. Degut a circumstàncies de caràcter sociopolític de l’època no es va poder celebrar cada any, però mica a mica la festa es va anar consolidant com una festa popular organitzada per la església catòlica, implicant els pobres, els treballadors i els comerciants de la vila. En aquest primers anys uns dies abans de la cavalcada un nunci anunciava les 'crides' per la ciutat.

Un cop passada la guerra civil l’organització canvia de mans: el "Centro Nacional del Frente de Juventudes i l’Acciòn Càtolica”. Això és un clar canvi de ideologia política i social (Falangista). Amb la introducció del Patge Faruk (1943), com emissari dels Reis, i les emissions radiofòniques diàries durant les festes de Nadal per la ràdio local, s'augmenta considerablement el seu reclam. També són anys en que la Comissió augmenta la publicació d’impresos per difondre millor la festa (són ja 1.500 exemplars l’any 1944). En els anys successius el Patge Faruk comença a visitar pobles veïns en un reconeixement de la seva popularitat a la zona. No hem d’oblidar que Igualada era un important centre industrial (la pell) d’una comarca amb una clara activitat agrícola i molt pobre.

A l’any 1961 es començaren a utilitzar carrosses tirades per vehicles i la instal·lació d’enllumenat festiu als carrers de la cuitat vella durant la festa. Després de molts anys d’inestabilitat econòmica de l’organització, es celebren unes trobades dels col·laboradors i simpatitzants per sanejar la seva comptabilitat amb un cert èxit. L’any 1965 comença la publicació d’auques amb una bona tirada i per tant una millor difusió per la cuitat. La introducció de la loteria al 1977 també va contribuir a una millora del balanç econòmic.

És per això que cada any l’organització pot conservar i millorar els elements festius com les carrosses, els vestits dels Reis i patges i els arxius (documents relacionats amb la celebració). Hem de recordar que l’envergadura de la cavalcada va creixent any rere any. Com també els preus per l’entrega dels regals i les subvencions de l'Ajuntament d'Igualada. Als anys 90 la cavalcada és filmada per diferents televisions locals i nacionals per la qual cosa la festa serà més coneguda per tot el territori.

Per tenir un estructura oficial i per garantir les subvencions en el futur l’organització es converteix en una Fundació Privada l’any 1999. Al començament del segle XXI l’organització ha d’afrontar molts canvis, en particular la informatització de la logística dels regals, el llistat de voluntaris i vehicles i la inclusió de les noies com 'patgeses' (2003).

Comença la transmissió en 'streaming' per la televisió local l’any 2013. Després de tants anys de trasllats del material (l’arxiu i els elements festius) la Fundació Privada té l’oportunitat d’adquirir una nau industrial al polígon les Comes i un local al centre de la població. I l’any 2017, finalment, aconsegueix el títol de 'Festa Patrimonial d'Interès Nacional'.

Informació amb més detalls:

1era. etapa dels Reis amb cavalls

Any 1899.- És l'any en que surt la primera cavalcada. La Cavalcada s'organitza al Centre Catòlic d'Obrers (Fundat per Mn. Manuel Caterineu i Castells l'any 1882). Es dirigeix al començament del carrer de la Soledat i torna al Centre, lloc on es reparteixen les joguines als nens de les famílies necessitades. Després els Reis passen pels carrers d'Igualada repartint uns 300 paquets portats en el cotxe-jardinera de la casa Godó i en tartanes d'altres particulars.

Any 1900.- Participa a la Cavalcada la Banda-Orquestra Joventud Filarmónica i es reparteixen regals a més de 400 nens pobres.

Any 1901 i 1902.- No s'organitza.

Any 1903.- Per primera vegada els Reis fan una “solemne adoració” a la parròquia de Santa Maria, i també per primera vegada són acompanyats per dos heralds, que representen la cuitat i surten a rebre'ls.

Any 1905.- No s'organitza.

Any 1906.- S'organitza la cavalcada i una primera descripció detallada de la mateixa en el setmanari “Sotmetent” i es fa l'entrega dels regals pels balcons.

Any 1907.- Se celebra la Cavalcada i l'entrega de joguines i dolços a 500 nens.

Any 1912,1914,1915,1916.- Cavalcades cada any amb una subvenció de l'Ajuntament.

Any 1920.- No hi ha la Cavalcada com a resposta al tancament de moltes fàbriques durant 20 setmanes. El 6 de gener els Reis són vistos al Centre Catòlic on fan el lliurament de les joguines als nens pobres i no hi ha repartiments a particulars.

Any 1921-1930.- Cavalcades dels Reis cada any.

Any 1932.- Cavalcada dels Reis i el repartiment de joguines, entre les famílies necessitades en el seus propis domicilis, en lloc de fer-se com abans al centre Catòlic.

Any 1933.- L’Alcaldia no dóna autorització per la Cavalcada. Per tant no es duu a terme. Ja comencen les batalles polítiques entorn a aquesta festa.

Any 1934,1935,1936.- Cavalcada dels reis cada any.

De l'any 1937 al 1939.- No hi ha Cavalcada a causa de la Guerra Civil Espanyola.

2na. etapa dels Reis amb cavalls

Any 1940.- L'Ajuntament subvenciona la festa amb 500 pessetes, i aquesta és organitzada pel “Centro Nacional, Frente de Juventudes y Acción Catòlica”.

Any 1941.- La Cavalcada és organitzada per “Organizaciones Juveniles de F.E.T. I de la J.O.N.S”. Participa en la Cavalcada “la Escuela de Música, Orfeón y Banda del Centro Nacional-Igualada.”.

Any 1942.- Aquest any la Cavalcada és organitzada pel “Frente de Juventudes” i “ Centre Nacional” amb la participació de “Dinámica Orquestra”, formada per 15 músics.

Any 1943.- S'introdueix el Patge Faruk. La seva arribada es celebra el 28 de desembre amb una festa infantil. El Patge Faruk també comença les seves intervencions radiofòniques.(van ser les primeres emissions de Radio Igualada.) La Cavalcada comença més tard que el normal amb la participació de “L'Orquestra Triunfal”.

Any 1944.- S'editen 1500 pregons o crides per anunciar la festa. A la Cavalcada participen dues bandes de música.

Any 1945.- Igual que l'any anterior i comença a estar organitzada per la “Comisión Organizadora de la Cabalgata de los Reyes Magos del Centro Nacional”.

Any 1946,1947,1948,1949, 1950, 1951.- Aquests anys es celebra la Cavalcada com fins ara i amb un augment d'entrega de paquets.

Any 1952.- Introducció del pagament per l'entrega dels paquets, 8 pessetes el primer i 5 els altres. 1a entrega de les cartes pels Reis al Patge Faruk en el “Centro Nacional”. En anys anteriors es donaven les cartes al dos “heralds”, que a dalt d'un cavall es passejaven per la cuitat el primer dia de l'any.

Any 1953.- Per primera vegada es reparteixen paquets al Barri de Sant Magí.

Any 1954.- S'estrena l'himne del Patge Faruk. La lletra de l'himne la va escriure Lluís Valls i de la música es va encarregar el mestre Joan Just, que va escriure 4 diferents arranjaments. El Patge Faruk fa una visita a Castellolí.

Any 1955.- El Patge Faruk visita més pobles de la comarca, Tous i Copons.

Any 1956.- Augmenten les visites del Patge Faruk a la comarca. “La Banda de Música de Igualada” participa a la Cavalcada.

Any 1958.- És l'any en que comença el repartiment dels paquets simultani amb la Cavalcada amb la participació de 60 patges.

Any 1959.- Es reparteix pels nous barris de la cuitat. Barri de Fàtima i de Ntra. Sra. de Montserrat.

Any 1961. La comissió organitzadora de la Cavalcada es reuneix para construir noves carrosses. Aporten 17.000 pessetes de fons propis. En 1962-63, per acabar la construcció, demanen un préstec al Banc Central de 50.000 pessetes, amb l'aval solidari de tots els components del la comissió.

Cavalcada amb carrosses

Any 1961-62.- S'estrenen les primeres carrosses i també hi ha il·luminació pels carrers amb bengales. A més es treu la figura de l'Àngel i es posa una estrella il·luminada sobre un Jeep. La Cavalcada fa el mateix recorregut que actualment i l'arribada està prevista a les 8 del vespre. Introducció de la rifa de Nadal per poder finançar la Cavalcada. Aquest any ja hi ha 98 patges i 1795 paquets. El 31 d'octubre la comissió organitza una “Típica i Familiar Castanyada” per obtenir benefici econòmic.

Any 1963-64.- Es vigilen molt les despeses de la festa per contrarestar el resultat econòmic de l'any anterior.

Any 1964-65.- Primer reconeixement per la Cavalcada de l'Ajuntament d'Igualada amb la Medalla de la Cuitat d'Igualada al Mèrit Cultural. Aquest any es publica l'Auca en lloc de crides.

Any 1965-66.- A les carrosses s'adapten Jeeps per eliminar averies dels motors. La impressió de l'Auca és obsequi de l'Agència Publicitària Igualadina que es repetirà per molts anys.

Any 1966-69.- S'acaba la carrossa de l'Estrella. En aquests anys s'han pogut renovar els vestits dels Reis i del Patge Faruk. També s'han fet 10 vestits nous pels patges. S'imprimeix una nova tirada de segells per les cartes del dia 1 de gener, per la seva posterior venta.

Any 1970.- 75è Aniversari. Es substitueix l'Auca per un suplement detallat dels actes que es faran en aquest aniversari. En aquest suplement també hi surt una reproducció de la Crida de l'any 1907. Participen 3 bandes musicals. També s'organitzen diferents concursos, com el de dibuix, d'aparadors i de fotografia.

Any 1971-1972.- Nova edició dels segells i de les cartes. S'augmenta el preu d'entrega per paquet. S'estrenen 12 cap-grossos en la Cavalcada, 7 són figures de Blancaneus i 5 són figures d'animalets.

Any 1972-1973.- La comissió estrena recinte per guardar els vestits dels patges i Reis i per arxivar els documents de la comissió.

Any 1973-1977.- Es tornen a imprimir més cartes i segells. Es milloren les carrosses i també els camions amb més il·luminació. S'adapten les carrosses per poder-les tirar amb Jeeps.

Any 1977-1978.- Es millora l'economia de la comissió gràcies a la loteria. El lloc per guardar les carrosses serà l'Escorxador.

Any 1978-1979.- S'estrena nova carrossa pel Rei Baltasar.

Any 1979-1980.- L'arribada del Patge Faruk s' ha de celebrar en dos llocs diferents, l'Ateneu i el Mercantil, a causa de les noves normatives de seguretat.

Any 1980-1981.- Es torna a editar un Auca nova després de cinc anys.

Any1981-1982.- La comissió imprimeix un cartell amb tots els actes de la festa dels Reis que s'esposen a les botigues i llocs d'anunci. Per tercera vegada l'arribada del Patge Faruk s'ha de celebrar en dos llocs diferents.

Any1982-1984.- Un nou model de cartes i una carrossa nova pel Rei Blanc. Reunió entre la comissió i el director general de Turisme de la Generalitat. Es venen les antigues carrosses.

Any 1984-1985.- La recepció de les cartes s'ha de fer amb tres Patges Faruk. S'introdueix la informàtica en l'elaboració de les llistes. Es millora el material de les escales i els vestits pels patges.

Any 1985-1986.- Visita del Patge Faruk al Saló de la Infància de Barcelona. Tot el personal i la correcta entrega dels paquets per la cuitat estan informatitzats. Una Cavalcada amb neu.

Any 1986-1987.- Estrena d'una nova estrella que precedeix la comitiva. Filmació de més de 40 persones de TV3 de la Cavalcada i una retransmissió per tot Catalunya.

Any 1987-1988.- Presentació del llibre de Teresa Sert i Monrós: “Retalls d’història dels Reis d'Igualada.”

Any1988-1989.- Utilització dels vestits dels Reis d'Igualada per una tanca publicitària a Andorra.

Any 1989-1990.- Nou enregistrament de l'himne del Patge Faruk amb la Banda de Música d'Igualada. Això es fa en directe al teatre de l'Ateneu. Després es tanca l'Ateneu per obres.

Any 1990-1991.- La comissió s'instal·la en un local al carrer Industria 1, cedit per l'Ajuntament. El Patge Faruk fa la seva arribada al poliesportiu de les Comes, lloc on es celebra fins avui. La Cavalcada i el Patge Faruk són filmats per mitjans de comunicació estatals. El preu per paquet ha pujat fins a 500 i 700 pessetes. A les carrosses s'han incorporat les escales i s'ha millorat la seva il·luminació i la seva autonomia elèctrica amb nous grups electrògens.

Any 1991-1993.- Cavalcades amb la Banda de Música d'Igualada. Es compra el decorat pel dia de l'arribada del Patge Faruk. Els caramels que tiren els Reis són personalitzats amb el nom dels Reis d'Igualada.

Any 1993-1994. Els patges porten unes identificacions lluminoses.

Any 1994-1995.- Any del Centenari. Es presenta el llibre: ”Aquesta Nit Igualada. La Caravana dels Somnis” de Carlos Balsells i Santi Carbonell a l'Ajuntament el dia 2 de desembre. El 26 de desembre s'inaugura l'exposició “Reis d'Igualada 1995-Cent anys d’il·lusió” a la sala municipal d'exposicions. Es col·loquen banderoles als balcons de la ciutat amb la inscripció: ”1r Centenari de la Cavalcada dels Reis Màgics d'Orient. Igualada 1895-1995”. La comissió també organitza un concurs de redacció.

Any 1995-1996.- Canvi de local on guardar les carrosses. Els patges s'identifiquen amb una xapa metàl·lica i de color.

Any 1996-1997.- En un setmanari argentí surt un reportatge sobre la Cavalcada.

Any1997-1998.- TV1 retransmet en directe la Cavalcada.

Any 1998-1999.- Canvi del local social de la comissió al carrer de Pere Valls, 6.

Any 1999-2000.- La Comissió de la Cavalcada dels Reis d'Igualada es reforça com estructura interna i d'organització creant la fundació. El nom oficial de l'entitat és Comissió de la Cavalcada dels Reis d'Igualada, Fundació Privada. Comença la polèmica de les “patgeses”. La Rotary Foundation atorga un diploma de reconeixement a la comissió per la seva tasca.

Any 2000-2001.- S'anul·la l'arribada del Patge Faruk per pluja. Continua la polèmica de les “patgeses”.

Any 2001-2002.- Els preus dels paquets són a 6 i 9 €, i les cartes a 0,90 €. Es reparteixen entre el 28 de desembre i 5 de gener 4500 kg. de caramels.

Any 2002-2003.- S'accepten les noies com “patgeses” i van igual de vestides que els nois. Es renoven tots els programes informàtics. Aquest any es substitueix la carta que s'envia a les famílies per un tríptic explicant tot el programa detallat de la festa dels Reis.

Any 2004.- Edició d'un nou llibre de Joan Farrés i Florensa:” Reis d'igualada... Nit d'il·lusió”. Edició d'un CD amb l'himne del Patge Faruk. Exposició sobre els Srs. Lluis Valls i Joan Just (autors de la lletra i música de l'himne). Es fa un concurs de disseny per noves carrosses pel proper any.

Any 2005.- Carrosses noves. Recepció de les cartes amb 8 Patges Faruk a l'Ateneu Igualadí.

Any 2006.- Decorats nous pels dies 28 de desembre i 1 de gener. Nou envoltori caramels.

Any 2007.- Vestits nous dels Reis dissenyat i produït per Sita Murt (reconeguda dissenyadora igualadina). Presentació del nou llibre de Carles M. Balsells i Santi Carbonell: ”5 de gener, Festa dels Reis d'Igualada”.

Any 2008.- Estrena de pàgina web:www.reidigualada.cat. Caramels i xocolatines per celíacs.

Any 2009.- Vestits nous pels patges, nova edició de les monedes de xocolate a 3 €. Caramels i xocolatines amb el signe per celíacs. En la recepció de les cartes hi ha 9 Patges Faruk.

Any 2010.- La comissió inaugura un nou local propi el dia 20 de desembre al carrer de L'Aurora, 23. Nou lloc de rebuda dels tres Reis a l'Avinguda Verdaguer a l'alçada de l'antic hospital. La pàgina web es tradueix a l'espanyol.

2011.- Declarada la Festa dels Reis d'Igualada FESTA POPULAR D'INTERÈS CULTURAL per la Generalitat. Traducció de la web en anglès. Unes 4500 persones reben el Patge Faruk a Les Comes.

2012.- La Unió Empresarial de l'Anoia concedeix un premi a la comissió dels Reis. L'ONCE dedica el sorteig del 5 de gener a la Festa dels Rei d'Igualada.

2013.- Nou model de cartes. Codi QR en els programes. La cavalcada es transmesa per 'streaming' a través Ràdio Igualada. Es concedeix la CREU DE SANT JORDI a la comissió.

Any 2014.- Visita del Conseller de Cultura de la Generalitat.

Any 2015.- Confecció del Pla d'autoprotecció. Es presenta la candidatura a l'UNESCO pel Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Visita de la vicepresidenta de la Generalitat de Catalunya. Noves tecnologies de comunicació: twitter, etc.

Any 2016.- Es registra la marca “Reis d'Igualada”. Nou local propi per guardar les carrosses i les noves escales. Visita de diferents mandataris.

Any 2017.- El dia 5 de gener visita del Conseller de Cultura de la Generalitat. Concessió del títol FESTA PATRIMONIAL D'INTERÈS NACIONAL. Estrena de l'Himne “5 de Gener” dedicat als Reis. (L’anterior és una recopilació dels llibres de Teresa Sert i Monrós i Joan Farrés i Florensa)

Processos i preparatius

La preparació de la Cavalcada per l'any següent comença una setmana després de la seva celebració. Després d'una valoració de la comissió sobre la passada Cavalcada, La Fundació privada amb 5 membres i 25 persones implicades en la comissió comencen a organitzar la propera amb possibles millores. Cada any, després de la celebració queden moltes setmanes de feina: netejar, reparar, ordenar i guardar tot el que s'ha utilitzat per mantenir-ho en bones condicions. La comissió es divideix en 7 grups operatius: la Logística, els Patges, els Camions (cada camió es cedit gratuïtament per les empreses amb xofer inclòs), la Informàtica, els Paquets, els Jeeps (cada jeep té xofer i 2/3 nens vestits de patges, casi sempre el xofer és el propietari del vehicle.) i La Festa dels Reis amb la Cavalcada. Tota la feina es fa de manera voluntària. Els nens (6/7 anys) que volen ser patges, han de fer un curset de formació amb jocs de rol. Aquest any van ser 100 nens. La única feina pagada és la dels portadors de les escales, personal contractat a través la Fundació Privada Àuria d'Igualada.

Dedicació

La Cavalcada dels Reis d'Igualada. Els ciutadans d'Igualada celebren cada any el 5 de gener una Cavalcada dins les Festes dels Reis, organitzada per la Comissió Cavalcada dels Reis d'Igualada F.P. amb l'assistència de més de 1000 voluntaris i participació massiva de la ciutadania de la població. Aquesta festa té el seu origen religiós l'any 1885 amb una clara dedicació a la beneficència.

Eines, infraestructures i objectes emprats i/o accessoris

attretzzo , Camions , Carrosses , decorats , Escales de fusta , Il·luminació , Jeeps , roba dels reis i dels patges

Eines, infraestructures i objectes emprats i/o accessoris

14 escales de fusta, carrosses dels 3 Reis i de l'estrella. Decorats, equips de il·luminació i attrezzo pel Patge Faruk . Aquestes coses estan guardades en una nau industrial del polígon les Comes. Al Local Social es guarden els documents i la roba dels reis i dels patges (més de 200) . Els dos llocs són propietat de la Fundació Privada.

Formes d'organització social/Organitzacions formals o informals

En 1999 es crea una fundació amb el nom oficial: Comissió Cavalcada Reis d'Igualada Fundació Privada. La Fundació està constituïda per cinc Patrons (1 president, 1 secretari, 1 tresorer i 3 vocals), ciutadans de la vila d'Igualada i nomenats per un període de 4 anys. Aquest Patronat tutela la Comissió Cavalcada dels Reis d'Igualada formada per 50 membres. Molts d'aquests membres hi participen durant molts anys. La població igualadina participa activament en la preparació i recreació anual de la festa. L'assistència de la ciutadania a la Cavalcada és entorn al 90% avui en dia. També hem de recordar les aproximadament 900 persones que fan de patge el dia de la cavalcada (gairebé 100 d'aquests són nens de 6/7 anys.) Les empreses locals participen activament en el finançament i l'execució de la festa amb la prestació voluntària i gratuïta dels camions i els seus xofers.

Formes de sociabilitat col·lectiva i d’organització social relacionades

Cavalcada dels Reis d'Igualada

Participants/Executants

La Fundació amb els seus patrons i els 50 membres de la Comissió, la participació de més de 1000 voluntaris, la col·laboració de les empreses pels camions i la massiva participació de la població d'Igualada.

Ús i funció

tradicional , Festiva , Patrimonial

Precisions ús i funció

La Cavalcada va començar com un acte d'ajut a les famílies pobres de la ciutat durant les festes de Nadal. Recordem que inicialment estava organitzada pel “Centre Catòlic d'Obrers”' amb una clara vocació religiosa i festiva. Fins a la guerra civil espanyola va ser aquest Centre que preparava la Cavalcada. Aquests anys van estar caracteritzats per un creixement de participants i per les primeres accions per finançar la festa. Acabada la guerra es va reprendre la Cavalcada i es va canviar el seu nom i el de l’organitzador. A partir d'aquesta data es va nomenar el 'Centro Nacional' amb l'organització del 'Frente de Juventudes y Acción Católica'. L'Ajuntament d'Igualada va començar a donar subvencions per la celebració que amb els anys van anar en augment. Al començament del anys 60 se va deixar d'utilitzar cavalls per la Cavalcada i es van substituir per carrosses motoritzades. Aquest canvi i l’augment de la participació de la població en la celebració van donar origen, cada any, a un major pressupost per l’organització. Amb la creació el 1999 de la 'Comissió Cavalcada dels Reis d'Igualada Fundació Privada” se va regular l'apartat de recursos econòmics i la conservació del material i dels documents. Amb la creació de la fundació també va augmentar el suport institucional.

Patrimoni relacionat

Les Cavalcades dels Reis són unes celebracions molt extenses en tot el territori del Penedés.

http://lafura.cat/noticies/tarda-cavalcades-reis-penedes-vespre-repartiment-regals-cases

http://www.turismevilafranca.com/ca/agenda/cavalcada-de-reis-2017

http://patrimonifestiu.cultura.gencat.cat/Cavalcada-de-reis-Avinyonet-del-Penedes-Nadal2

http://www.ajhortons.cat/esdeveniments/cavalcades-de-reis-sant-llorenc-la-beguda-alta-i-sant-joan-samora

https://www.santmartisarroca.cat/actualitat/noticies/els-reis-mags-a-sant-marti.html

http://www.lescabanyes.cat/cavalcada_de_ses_majestats_els_reis_d_orient.html

http://www.torrelavit.cat/informacio-i-actualitat/agenda/cavalcada-de-ses-majestats-els-reis-d2019orient

http://surtdecasa.cat/penedes/agenda/cavalcada-de-reis-santa-margarida-i-els-monjos/43303

http://www.olerdola.cat/events/cavalcada-de-reis-a-can-trabal-sant-miquel-sant-pere-i-moja

http://www.mediona.cat/web/programacio-festes-nadal-2016/

http://gelida.cat/actualitat/agenda/arribada-de-ssmm-els-reis-dorient-i-gran-cavalcada-de-reis.html

http://www.mediona.cat/web/programacio-festes-nadal-2016/

http://www.santsadurni.cat/document.php?id=8424

http://www.santafepenedes.cat/index.php?tipus=6&id=7&menu=305&pagina=5&PHPSESSID=ebp5j2hmqqjoffjfaqn26if304&mida=menys

Interpretació [ètic]

Significació simbólica/socioeconòmica

Festa popular

Precisions a la significació simbòlica / socioeconòmica

La festa dels Reis és una de les festes populars i tradicionals d'Igualada que mobilitza un nombre major de ciutadans, un nombre més important de voluntaris, que s'allarga durant més dies i que té una repercussió més significativa i directa en el teixit comercial de la ciutat. També representa una manifestació amb la que petits i grans, tota la població, se senten completament identificats i concernits.

Es ben sabut que la festa dels Reis és una festa associada a la tradició de fer regals, no només als nens i nenes, encara que aquests en són òbviament els principals destinataris, sinó també entre adults. Aquesta tradició, en el cas concret d'Igualada, per la importància de la Festa dels Reis i la seva influència comarcal, té un impacte econòmic molt significatiu en gairebé tots els sectors comercials. A tall d'exemple val la pena citar els 14.000 tortells de Reis venuts aquest any pels forners i pastissers d'Igualada durant la Festa. Amb cada venda d'un tortell i mitjançant una etiqueta que commemora cada any la Festa, aquest gremi col·labora econòmicament a sufragar les despeses d'aquest esdeveniment festiu.

Aquesta mateixa col·laboració la practiquen molts altres sectors comercials d'Igualada. Això és també un exemple de les sinèrgies que es creen en la societat igualadina al voltant de la Festa dels Reis. El sector de les joguines té en aquesta Festa una fita important de la seva activitat econòmica anual. Tots els sectors comercials, com llibreries, botigues de roba o d'esports etc., reben anualment l'impacte econòmic positiu d'aquesta tradició. Pel que fa l'impacte social i cultural, cal destacar la gran capacitat de convocatòria que la Festa dels Reis té en la comunitat igualadina, sense cap mena de distinció ni discriminació. És realment la Festa de totes les generacions. Aquest és un tret fonamental que contribueix anualment a reforçar el sentiment col·lectiu i de pertinença a una comunitat. Hi ajuda de manera especial la llarga durada de la Festa.

La Festa dels Reis constitueix una tradició que ajuda també a reforçar els vincles i relacions familiars i els cercles d'amics i coneguts, tant en l’àmbit domèstic com el laboral. És un moment per manifestar l'estima i la generositat. D'altra banda, la Festa dels Reis té un impacte cultural molt positiu pel que fa a la visibilitat del patrimoni cultural igualadí en general, a la sensibilització i presa de consciència de la seva importància per part de la societat igualadina i a la necessitat i al deure de protegir-lo i salvaguardar-lo. En aquest sentit, la festa és un període educatiu en els valors cívics i patrimonials i alhora un moment per reforçar les il·lusions i l'autoestima col·lectives.

Salvaguarda

Transmissió

La major transmissió de la festa és mitjançant els lligams familiars, en moltes famílies hi ha algun familiar que ha participat en la festa. En totes les escoles d'Igualada (privades i públiques) els nens des de ben petits són ensenyats en els detalls de la festa mitjançant contes i jocs.

Cada any uns 100 nens i nenes participen activament en la festa i molts d'ells quan són adolescents hi participen com patges, creant una continuïtat de compromís entre els col·laboradors de la comissió i l'organització a través d'una estreta relació. Per ser una festa tan viscuda per la població igualadina, aquesta celebració és part de la història comuna i compartida de la ciutat. No hem d’oblidar que moltes de las persones activament implicades en la celebració, hi col·laboren molts anys, en particular tota la gent de la comissió. També és important la tasca que desenvolupa l’organització conjuntament amb l’Ajuntament en la difusió de la celebració.

Viabilitat / Riscos

La il·lusió que genera la celebració durant els 9 dies que dura la Festa dels Reis contribueix a un diàleg entre les diferents comunitats de la ciutat (i la comarca) i faciliten en conseqüència la integració/cohesió social i cultural. No hem d'oblidar la gran participació de les comunitats d'immigrants.

La festa és una expressió de generositat impulsant les trobades, el diàleg i les actituds positives. També hem de senyalar que la festa és una manifestació plenament integradora, popular, inclusiva, i amb continguts plenament acceptats i assumits per tota la població. La creació de la Fundació Privada ha augmentat la continuïtat de la Festa. També l’augment de la col·laboració de l'Ajuntament i la declaració de Festa Patrimonial d'Interès Nacional assegura un futur de llarga durada. La digitalització de l’arxiu de la comissió (La col·lecció de Crides des de l'any 1899, la col·lecció d'Auques, els retalls de premsa des del 1900, la col·lecció de fotografies i tants altres documents, com el detall dels pressupostos i les memòries anuals) és un clar signe de l'adaptació de la Festa dels Reis a la realitat social actual. També hem d'assenyalar que la Fundació Privada exemplifica i confirma la modernització amb un dinàmica i atractiva pàgina web i la difusió per la xarxa de documents de tota mena.

 

 

Valoració de l'individu / grup / comunitat

Totes les persones entrevistades van demostrar un gran plaer en la celebració i la gran implicació dels participants. També les reaccions del públic assistint a la Cavalcada van ser d'alegria i participació. El públic és en gran part igualadí i molta gent de la comarca també hi assisteixen. El fet que col·laborin tantes entitats i voluntaris és una clara demostració de la satisfacció dels participants. Cal assenyalar que moltes empreses de la ciutat utilitzen la cavalcada com un reclam. O com va dir el Sr. Joan Farrés: “La festa dels Reis d'Igualada és una festa on la il·lusió traspua a flor de pell”.

Mesures de salvaguarda preses pel grup / comunitat

La Festa dels Reis d'Igualada amb el seu reconeixement aquest any de 'Festa Patrimonial d'Interès Nacional' ha guanyat en protecció de la celebració. Cal fer esment aquí a dos reconeixements anteriors també significatius: Primer, la concessió de la 'Medalla de la Ciutat al Mèrit Cultural”, acordat unànimement pel plenari de l'Ajuntament d'Igualada en 1965. I segon, la concessió de la 'Creu de Sant Jordi' en 2013, concedida “per la implicació de la societat civil en l'organització d'un esdeveniment que ha sabut evolucionar amb els anys i per l'ample participació ciutadana en una de les manifestacions més arrelades del calendari festiu català”. La rigorosa conservació i digitalització dels documents de l'arxiu per part de la Fundació Privada és també un gran punt a favor per la salvaguarda d'aquesta celebració.

Protecció jurídico-administrativa / reconeixement patrimonial

Festa Patrimonial d'Interès Nacional (CPF - FPIN)

Recursos associats

Informació tècnica

Participació del grup o comunitat en l'aportació de dades

He tingut quatre informants, dos de la organizació i dos ciutadans d'Igualada, Eduard Creus i Vilarubia/Joan Farrés i Florensa , Toni Dalmau Ribalta i Teresa Bosch Claramunt.

Investigadors

Fonville, Henk

Redactor/a de la fitxa

Fonville, Henk

Data de realització

12/02/2017 12:00 AM

Actualitzacions de la fitxa

28/02/2017 12:00 AM

Actualitzacions de la fitxa

12/02/2017 12:00 AM

Projecte/Recerca

Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès