Trobada d'Etnologia i Recerca: presentació de treballs del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès
2017-06-20 10:30:00

L'Institut d'Estudis Penedesencs va presentar els primers treballs de l'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès, el passat 14 de juny, a la seu de l'Institut d'Estudis Penedesencs de Vilafranca del Penedès, en el marc de les Trobades d'Etnologia i Recerca del programa Cultura Viva de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals.

L'objectiu d'aquestes Trobades d'Etnologia i Recerca és donar a conèixer directament a les comunitats que han estat objecte d’estudi els resultats de les recerques realitzades i que aquestes puguin fer les seves aportacions. També serveixen per enfortir el treball en xarxa entre les diferents entitats del Penedès, per a la realització i difusió de l'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès.

La presentació va anar càrrec de persones antropòlogues que estan realitzant el treball de camp:  Abraham Guillen, Alice Van den Bogaert, Josep Solé, Montserrat Traver i Núria Araüna, que van explicar alguns dels elements que s'han inventariat des de la vesant antropològica, que estudia l'experiència humana i analitza la manera com ens organitzem els essers humans, tant en les formes, com en el sentit que donem a les coses.

La coordinadora del projecte d'Inventari del Penedès, Àngels Travé, també va explicar que actualment el treball de camp s'està fent amb elements de les categories: Activitats productives, processos i tècniques; Creences, festes, rituals i cerimònies; Manifestacions musicals i sonores; Salut, alimentació i gastronomia;  Formes de sociabilitat col·lectiva i organització social; i Representacions, escenificacions, danses, jocs i esports tradicionals. D'aquesta darrera categoria, no es farà el treball de camp de les danses ja es vincularà amb el "Inventari de Danses Vives de Catalunya" que està realitzant l’Esbart Català de Dansaires (http://dansesvives.cat/). El mateix està previst fer amb els elements de la categoria Tradicions orals, particularitats lingüístiques i formes de comunicació que es treballarà coordinadament amb la secció de l'Institut d'Estudis Penedesencs "El Parlar Penedesenc".

També es va explicar el treball de camp per a inventariar els recursos documentals vinculats a l'Inventari del Penedès que està realitzant Marta Vendrell, que ja ha visitat 28 dels 72 municipis de la vegueria Penedès i ha permès catalogar més de 200 recursos.

La Trobada va acabar amb una breu presentació de la recerca sobre els carquinyolis que es van poder degustar acompanyats de vi i cava, elements gastronòmics del patrimoni cultural immaterial del Penedès.

*Fotografia: Josep Anton Calvet.

Responsive image