Salut, alimentació i gastronomía

(en tots els camps)

Els embotits de la Llacuna

Durant centenars d’anys, el porc ha constituït un dels productes bàsics de l’alimentació catalana i la matança del porc, un dels rituals festius més important en l’àmbit domèstic rural. De com de l’excedent generat i del desig de prosperar econòmicament se n’ha sabut extreure un complement econòmic, s’exemplifica en la professionalització de l’elaboració d’embotits. Així ha succeït  a la població de la Llacuna, vila de 863 habitants (dades extretes de l’Institut d’Estadística de Catalunya), referent per la seva producció.

Pertanyent a la comarca de l’Anoia, però geogràficament i històricament vinculada amb l’Alt Penedès, va prosperar entorn el camí ral, via de circulació de persones i mercaderies protegit pel rei, i va ser reconeguda amb la Fira anual de Sant Andreu, concedida pel comte-rei Alfons III el 1335. Convertida en punt de trobada de venedors de bestiar i altres productes fins als anys 70, avui en dia s’ha reconvertit en una fira on la matança del porc, establerta des de 1980 és l’acte més representatiu i multitudinari del municipi. Una jornada de promoció i difusió dels seus embotits, reconeguts i valorats pels mateixos vilatans i ciutadans de l’Alt Penedès per les característiques que els diferencien: les condicions climàtiques de la zona (el fred i la frescor) i la qualitat de la seva matèria primera.

Data inici:
Data finalització:
Descripció data de realització/periodicitat:

Actualment, l’elaboració d’embotits és contínua durant tot l’any. 

Localització: Llacuna, la