2. Creences, festes, rituals i cerimònies

Cercador
Festes del Most i de la Verema

Les Festes del Most i de la Verema són unes festes que estan íntimament lligades a la tradició del vi, de la vinya, de l’agricultura i del paisatge de la vegueria del Penedès.

Aquestes festes mostren una manera de concebre el món on el temps està marcat pels ritmes que imposa el cultiu de la vinya; en d’altres èpoques, per a moltes persones l’any començava o acabava després de la verema. Cal tenir en compte que el raïm, pràcticament,  madura tot alhora; així que un cop començada la tasca de veremar, no pot aturar-se fins el dia que es cull l’últim raïm de la vinya. Això implica una feina intensa concentrada en poc temps, i que a més, és la culminació de totes aquelles tasques desenvolupades al llarg de l’any; un conjunt d’activitats per tal que la vinya doni el seu fruit. A això s’hi afegeix el patiment que pot causar la climatologia.

És per aquestes raons que quan l’activitat ja s’ha acabat, hom necessita un moment de relaxació, de gaudir de la feina feta al llarg de l’any, i poder donar gràcies al patró o patrona del poble per la bona collita. Aquest és l’origen d’aquesta festa, i tot i que a dia d’avui ha canviat de significat, el vi i la verema es continuen situant al centre de la celebració.

Avui dia la importància d’aquestes festes es vincula a significacions comercials, culturals i de lleure, no tant a la idea de descans després de les tasques agrícoles, ja que la majoria de la població d’aquestes contrades ja no es dedica al cultiu de la vinya com activitat econòmica principal.

Veure +
Festa de Sant Antoni Abat, els Tres Tombs

A Vilanova i la Geltrú, una de les festes assenyalades del calendari festiu és la celebració, cada 17 gener, dels Tres Tombs en honor a sant Antoni Abat. És la relació de la imatge de sant Antoni Abat amb els orígens de la ciutat el que estableix aquest lligams i part del valor comunitari de la celebració. Una celebració que consta de diferents actes, on no hi pot faltar el definit per la litúrgia catòlica, amb un ofici el dia 17 de gener en honor a sant Antoni Abat, i a la vegada, el més atractiu pel públic: la celebració dels tres tombs i la benedicció dels animals de peu rodó. Activitats que, en el marc de les festes patronals i en el context dels Tres Tombs, s’acompanyen d’actes més lúdics i festius, com els balls de gegants o la cercavila.

L’acte central de la celebració dels Tres Tombs és observar el seguici dels participants que fan dues voltes pels carrers de Vilanova, amb la corresponent benedicció dels equins a l’inici del recorregut, a la plaça de Sant Antoni. El seguici és de dues hores i mitja aproximadament. Durant aquest temps es veuen diferents races de cavalls, burros i mules; al mateix temps es poden contemplar diversos models de carros i de carruatges engalanats i carregats segons el secret professional. Algunes de les persones que participen com a espectadors de la festa conversen sobre com era en altres èpoques la feina i la seva duresa, de manera que els Tres Tombs són una celebració a la vegada que serveixen per rememorar i mantenir activa la memòria relacionada amb l’àmbit agrari i del transport.

 

Veure +
Festes majors d'hivern de Sant Sebastià

Sant Sebastià, a la vegueria del Penedès, és copatró d’algunes de les parròquies, cosa que ha donat lloc a les seves festes d’hivern, de molta antiguitat, i que actualment amb diverses tipologies festives. Aquestes poblacions són Copons i Òdena a l’Anoia, Cunit i Masarbonès (Masllorenç) al Baix Penedès, Olesa de Bonesvalls, el Pla del Penedès, Pontons, Sant Llorenç d’Hortons i Vilafranca del Penedès a l’Alt Penedès.

A Copons, a Olesa de Bonesvalls, al Pla del Penedès, a  Pontons i a Sant Llorenç d’Hortons l’acte principal, en el sentit de tradició, és l’ofici religiós, amb el vot del poble i el cant de goigs; a Cunit hi predomina el foc, amb l’actuació de diables i dracs, amb l’emplaçament de traques...; a Vilafranca del Penedès és redueix a un acte simbòlic davant la font de Sant Sebastià; a Masarbonès, nucli de Masllorenç, ho celebren amb un sopar al seu local social; mentre que a Òdena, omple tot un matí de diumenge, tenint caràcter de fira.

L'amplia representació de Sant Sebastià com a copatró de nou de les esglésies parroquials pendesenques (deu, si hi sumem el patronatge que exerceix a l'església de Sant Sebastià dels Gorgs, en terme d'Avinyonet del Penedès, tot i que la festa major que s'hi celebrava s'ha extingit), possiblement es deu a la importància que en l'època medieval és donava a la salut o al gauriment de malalties, donat el poc desenvolupament de la medicina. Un dels recursos era invocar a un sant o santa, i sant Sebastià és un dels que simbolitza aquest poder de guarir. 

Veure +
L'Encantament dels Rotllos

L’Encantament dels Rotllos és una activitat d’origen religiós que se celebra a la localitat de Llorenç del Penedès el diumenge més proper al dia de la Mare de Déu de la Candelera, que és el dos de febrer. Es tracta d’una activitat tradicional i popular destinada a l’obtenció de fons per al manteniment de la parròquia, en la qual hi participen diverses persones del poble, ja sigui a través de l’organització o en el mateix moment de la celebració.

La festa consisteix en la subhasta de lots de dos rotllos, un de gran i un de petit; uns dolços semblants a les mones de Pasqua tradicionals, que prèviament han estat beneïts. En acabar la missa de dotze, sortint de l’església de Sant Llorenç, es forma un cercle al voltant de les escales, i es porten, des de l’interior del temple fins a la porta, els calaixos de forner que contenen els rotllos (darrerament se subhasten uns 80 lots). Els encantadors són les persones que agafen els lots i, tot caminant per l’interior del cercle amb els rotllos aixecats, van demanant si algú està disposat a donar més diners per cadascun dels paquets, procés que es repeteix fins que tots els rotllos s’han exhaurit. Just abans de l’inici de la subhasta es reparteixen entre tots els assistents trossos de coca beneïda per menjar al mateix moment.

Tradicionalment, l’organització de la festa, juntament amb la d’altres activitats relacionades, ha recaigut en les famílies del poble, concretament les que viuen al Barri de Dalt i al Barri de Baix. En principi, cada any li correspon als habitants d’una casa, seguint l’ordre del carrer, encarregar-se de gestionar la compra dels rotllos, assegurar-se que són a l’església quan correspon i efectuar la gestió econòmica. En els darrers anys, però, els informants admeten que costa més trobar persones que acceptin la responsabilitat quan els arriba el torn a casa, bé sigui per desconeixement o per no mantenir vincles amb la parròquia. Tanmateix, les persones vinculades a la parròquia expliquen que resulta esperançador trobar organitzadors que, malgrat no tenir aquests vincles religiosos, accepten realitzar la tasca en considerar-ho una tradició del poble.

Veure +
La Candelera i Sant Blai a la Tossa de Montbui

La Candelera i Sant Blai a la Tossa de Montbui és una diada commemorativa i religiosa que reuneix les festes, molt seguides al calendari religiós, d'aquests dos sants (respectivament el 2 i el 3 de febrer) el diumenge de febrer més proper a aquestes dates. La celebració d'aquest ritual tal i com s'ha establert a la Tossa de Montbui es configura amb la inauguració d'una exposició a l'espai d'informació turística de l'indret, la celebració de la missa dedicada a aquests dos sants i la benedicció de la fruita i els aliments amb l'acompanyament de la coral de Santa Maria d'Igualada, la donació d'una almosta d'avellanes a tots els participants a la sortida de l'ermita, i la rifa d'algun producte, normalment alimentari. La festa continua tenint un seguiment important a dia d'avui encara que la majoria dels seus participants són persones grans i els néts i netes que els acompanyen. 

Veure +
Els Tres Tombs d'Igualada

La Festa dels Tres Tombs d’Igualada està organitzada per l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada, una associació molt activa en tot allò que fa referència a aquesta festa i al seu patró, sant Antoni Abat.

La festivitat dels Tres Tombs d’Igualada està constituïda per diversos actes, alguns d’ells són oberts a tota la població, com l’ofici en honor al sant o els Tres Tombs que tenen lloc pels carrers de la ciutat. Es tracta d’una celebració, la finalitat originària de la qual era la salvaguarda dels animals de tir, de lesions o malalties que impedissin poder-los dedicar a tasques agrícoles o de transport, i és que, de fet, aquests animals eren de gran rellevància en termes econòmics per tal de desenvolupar determinades feines més eficientment. Aquesta protecció es procurava a través de la benedicció dels animals.

Actualment, l’ús d’equins per al treball agrícola o de transport no es produeix, tanmateix el ritual dels Tres Tombs i la benedicció s’ha mantingut. Així, doncs, l’acte central d’aquesta festivitat consisteix en fer tres voltes per determinats carrers d’Igualada, seguint un recorregut establert, amb els animals i els carros. Quan finalitza l’última volta, un dels mossens de la ciutat beneeix els animals. Actualment, aquesta festa es manté com un record de la manera de viure i de fer dels avantpassats.

En el context dels Tres Tombs, però, també hi ha altres actes que resten reservats als socis i sòcies de l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada, com dinars de germanor, viatges per Catalunya, o activitats per al desenvolupament posterior de la festa, com la tria dels Banderers o de la Pubilla.

Als Tres Tombs d’Igualada  s’hi poden veure carros representatius de diverses activitats productives que es duien a terme entre el segle XIX i la primera meitat del XX, com la diligència, el carro de bigues o el de la palla. A més, la celebració igualadina conté diversos elements diferenciadors respecte d'altres Tres Tombs de la vegueria com són el llançament de caramels des d’algun dels carros o la participació d’una pubilla i dues dames d'honor a la festa.

Veure +
Festes de Sant Pau al Penedès

Les festes de Sant Pau se celebren als municipis i ermites del Penedès que estan dedicades al sant. Aquestes celebracions poden ser festes majors com és el cas de Sant Pau d'Ordal, aplecs com el de l'ermita de Sant Pau de Vilafranca o celebracions combinades com són les de les festes de Sant Pau a Sant Pere de Ribes, que fusiona la tradició de la festa major amb la dels aplecs a l'ermita de Sant Pau. A més, hi ha d'altres municipis del Penedès que dediquen misses al sant, com és el cas de Gelida, que celebra una diada al castell.

La Festa Major de Sant Pau d'Ordal i la Festa Major de Sant Pau de Sant Pere de Ribes són les dues principals festes majors d'hivern dedicades a Sant Pau que se celebren al Penedès. En el cas de Sant Pau d'Ordal, es celebra la conversió del Sant Pau del 25 de gener com la seva Festa Major única. El programa de la festa consisteix en un conjunt d'actes comú a les festes majors penedesenques i la Catalunya meridional: lectura de pregó, esmorzar, cercaviles i balls de focs, versots dels diables, balls de festa major i misses dedicades al sant.

L'aplec a l'ermita de Sant Pau a Vilafranca també és una celebració anual en honor a Sant Pau. El culte i devoció al sant data en aquest indret de més de set-cents anys d'antiguitat registrada i, encara que és la base de la celebració, la participació religiosa no hi és imprescindible, atès que avui en dia l'aplec ha adquirit un caràcter més festiu. La celebració compta amb una missa musicada, balls tradicionals, la participació d'una coral, vermut popular i el joc de la cucanya per als més joves que es fan a l'aire lliure davant de l'ermita.

Un dels altres indrets identificats on hi ha actes en honor a Sant Pau, és a Gelida, concretament al Castell de Gelida. La Diada de Sant Pau al Castell de Gelida té com acte central la celebració d'un acte religiós en honor a la imatge del sant, una missa cantada, acompanyada  d'un cor Parroquial el qual interpreta uns goigs dedicats als Sants Reis originals del Dr. Melcior Cole i es manté el consum del Tortell de Sant Pau.

Finalment, hi ha el cas de Sant Pere de Ribes. A Ribes la festa de Sant Pau també és coneguda com a Festa Major d'Hivern, recull la tradició dels aplecs a l'ermita de Sant Pau i les cercaviles i els balls populars. El dia del copatró, l'anada i baixada de l'ermita de Sant Pau són l'esdeveniment principal de la festa, acte en què els balls populars fan el seguici pels camins de terra entre vinyes,  fins a arribar a l'ermita de Sant Pau, lloc que és l'origen de la festa que abans era un aplec. Atesa la singularitat d'aquesta festa major, té la seva pròpia fitxa a l'inventari.

Veure +
La Festa de la Bicicleta

La Festa de la Bicicleta és una celebració popular que va dur-se a terme per primera vegada l’any 1942 a la localitat del Vendrell. Joan Fusté, el seu impulsor, era un jove de la vila que va pensar en la possibilitat de celebrar una festa anàloga a la dels Tres Tombs o la benedicció de cotxes de Sant Cristòfol, però en aquest cas amb bicicletes, si bé també en formen part carrosses tirades per bicicletes.

Hi participen grups escolars, d’entitats, famílies o grups d’amics que s’organitzen per anar vestits, decorar les bicicletes o construir carrosses amb alguna temàtica concreta. Es porta a terme un recorregut pel municipi en el transcurs del qual es produeix la benedicció de les bicicletes i participants, i l’avaluació dels mateixos per part d’un jurat segons les categories establertes a les bases del concurs.

Des dels seus inicis s’ha combinat aquest acte definitori de la festa amb altres activitats com balls i concerts, en les primeres edicions, o competicions de BTT i pedalades nocturnes, en les darreres. A més, és freqüent que alguna de les activitats de la festa tingui una vessant solidària. Més enllà de la pròpia celebració, però, la preparació de vestuari i carrosses, així com la participació en la resta d’activitats o la component de rivalitat sana entre grups afavoreixen la interacció social, la transmissió de coneixements i valors lligats a la festa i la cohesió, tant dins dels grups com a nivell local.

Amb els anys, altres localitats del Penedès i d’arreu de Catalunya han iniciat les seves pròpies festes de la bicicleta, generalment sense benedicció dels vehicles i amb una visió entre lúdica i esportiva. Aquestes festes han tingut més o menys durada en el temps, essent algunes de les que encara se celebren la de Calafell o la de Santa Margarida de Montbui.

Veure +
Fires de Maig de Vilafranca del Penedès i Fira de Santa Teresa del Vendrell

Distanciades en origen per tres segles de diferència, les Fires de Maig de Vilafranca del Penedès i la Fira de Santa Teresa del Vendrell són avui en dia, dues mostres multisectorials de referència al Penedès. Ubicades en una situació estratègica que les ha facilitat la comercialització a la comarca - gràcies a la xarxa de camins, carreteres i ferrocarril -, en diferent mesura, ambdues han fomentat l’actuació comercial i l’engranatge econòmic del territori, esdevenint espais d’intercanvi. Tanmateix, el valor de les respectives mostres recau també en la comunicació i les relacions socials que propicien: des del simple passeig amb la família i els amics, a la participació en activitats de caràcter gastronòmic, lúdic i cultural, entre els quals els elements festius de cultura popular tradicional, que afavoreixen el sentiment de comunitat.

Veure +
Revetlles de Sant Joan

La nit de 23 al 24 de juny es duu a terme la revetlla de Sant Joan, una celebració d’origen pagà vinculada amb el culte al solstici d’estiu. 

La festa es caracteritza pel valor ritual i simbòlic que li atorguen diferents elements com el foc i l’aigua, entre d’altres; però també pel seu caràcter col·lectiu i socialitzador, que s’evidencia en la varietat d’actes i accions, públics i privats, que es duen a terme. En són exemple: l’encesa i crema de les fogueres, els balls, o els actes de comensalisme, amb la coca de Sant Joan com a element representatiu.

Així es constata al Penedès, on arreu del territori es reuneix la població per celebrar la nit més curta de l’any. Una celebració però que també té, per una part de la societat, un altre significat: la reivindicació identitària catalana representada per la Flama del Canigó.

Veure +