5. Manifestacions musicals i sonores

Cercador
Caramelles

Les caramelles, cançons populars de contingut religiós, satíric o galant, són l’expressió musical que commemoren l’inici de la Pasqua. El dissabte de Glòria comença una celebració, que es perllonga o s’emprèn, segons la població, els següents dos dies, i on s’exalta la joia de viure i l’arribada de la primavera, en coincidència amb la resurrecció de Crist  i  la fi de l’abstinència i prohibició de la Quaresma.

La diversitat de corals i grups al Penedès reafirma que es tracta d’una celebració vigent i heterogènia que s’interpreta de diverses maneres: des de grups masculins a corals mixtes, des de cantar a cappella a actuar amb acompanyament instrumental; des de vestir-se a l’estil tradicional a portar tan sols barretina o anar de carrer, des de cantar cançons populars a adaptar peces modernes d’actualitat. Sigui un cas o sigui un altre, la pluralitat i la presència de conjunts a gran part dels pobles i ciutats del territori evidencien que es tracta d’una tradició en vigència i arrelada al territori.

Veure +
La missa de pastors de la Llacuna

La missa de pastors de la Llacuna és una obra musical que s’interpreta durant la nit de Nadal a l’església parroquial de Santa Maria de la Llacuna. Tot i ser una composició del segle XIX s’ha anat transmetent de pares a fills i de generació en generació, de manera que actualment forma part del corpus de tradicions de la població. Aquesta missa del gall és cantada en llatí per gent del poble amb l’acompanyament d’un orgue. Malgrat que antigament hi havia misses d’aquest tipus a d’altres poblacions del país, en l’actualitat és una de les poques (o potser l’única) que es manté viva. Durant la missa també es canten unes quantes nadales. En sortir de l’església, a la plaça es fa una mica de ressopó popular amb coca, torrons i mistela o cava. Tot i que la mitjana d’edat és força alta, els darrers anys hi ha hagut una entrada de gent més jove, que garanteixen per un temps la pervivència d’aquest esdeveniment centenari.

Veure +
La manxa borrega

La manxa borrega és un instrument tradicional que acostuma a sonar acompanyat del flabiol i tamborí formant el que s’anomena una “cobla rústega” o “mitja cobla”. A vegades el grup es pot ampliar per formar una “cobla de tres quartans”, on intervé un tercer músic. I en d’altres ocasions pot formar part de conjunts més amplis com pot ser una cobla de ministrers.

Acostuma a acompanyar activitats festives tradicionals com poden ser alguns balls i comparses, o a vegades pot participar en l’acompanyament d’autoritats. Els darrers anys també s’ha consolidat la seva presència en concerts realitzats per grups de música tradicional.

 

Veure +