6. Salut, alimentació i gastronomia

Cercador
El xató

El xató és un plat d’origen penedesenc, format bàsicament per escarola amanida amb salsa de xató, bacallà i tonyina dessalats, i olives. Existeixen diverses variants de la recepta associades a les localitats d’on són típiques, tot i que no exclusives. En algunes d’aquestes variants també s’inclouen truites de diversos ingredients (mongetes, botifarra, o ceba i patata, entre d’altres) com a elements integrants del plat.

La paraula xató, en part del territori penedesenc, també es fa servir per designar la salsa amb què s’elabora el xató-plat. Aquesta salsa, les variants territorials de la qual són la base de les diverses versions del plat, incorpora en la majoria de casos ingredients com les ametlles, les avellanes, els alls, el pa, la nyora, l’oli, el vinagre i la sal. Tanmateix, es tracta d’una recepta amb una elevada diversitat que, segons la variant o les preferències de la persona elaboradora, pot incloure altres ingredients, com els tomacons, el seitó o les galetes Maria. D’altra banda, una segona diferència ve donada per la cocció (o ús en cru) dels ingredients. En algunes versions és més habitual emprar tots els ingredients crus, en d’altres es combinen i n’hi ha on s’incorpora tot cuit. El tercer punt de divergència es produeix ja en el mode de consum; que pot ser acabat d’amanir o macerat, segons la variant.

Actualment, en diverses poblacions del Penedès, majoritàriament entre febrer i març, es produeixen xatonades populars o festes del xató, en què és habitual l’organització de concursos de Mestres Xatonaires, i tallers o exhibicions destinats a infants per tal que aprenguin o mostrin la seva habilitat elaborant el plat. En aquestes celebracions també es possible adquirir racions de xató per tal de tastar-lo. D’altra banda, tant el plat com aquestes festes populars es fan servir com a element de promoció turística, amb la participació de molts establiments de restauració del territori i dels gremis d’hostaleria.

Veure +
La Cargolada de Banyeres del Penedès

El dissabte de Carnaval, data variable entre febrer i març, segons l’any, es celebra a Banyeres del Penedès un dinar col·lectiu: la cargolada. Ocasionalment, la celebració coincideix amb la Festa Major d’hivern del municipi, les Festes de Santa Eulàlia (12 de febrer), convertint-se en un acte festiu més.

Aquest àpat, que es realitza al local de la Societat Nova, entitat associativa encarregada de l’activitat, congrega als membres de l’associació, així com a altres habitants del poble i visitants de poblacions veïnes.

L’any 2017 es van repartir, aproximadament, 190 racions de cargols amb conill, un plat que s’elabora seguint la recepta original que inicià aquesta celebració, l’any 1955.

Veure +
Els embotits de la Llacuna

Durant centenars d’anys, el porc ha constituït un dels productes bàsics de l’alimentació catalana i la matança del porc, un dels rituals festius més important en l’àmbit domèstic rural. De com de l’excedent generat i del desig de prosperar econòmicament se n’ha sabut extreure un complement econòmic, s’exemplifica en la professionalització de l’elaboració d’embotits. Així ha succeït  a la població de la Llacuna, vila de 863 habitants (dades extretes de l’Institut d’Estadística de Catalunya), referent per la seva producció.

Pertanyent a la comarca de l’Anoia, però geogràficament i històricament vinculada amb l’Alt Penedès, va prosperar entorn el camí ral, via de circulació de persones i mercaderies protegit pel rei, i va ser reconeguda amb la Fira anual de Sant Andreu, concedida pel comte-rei Alfons III el 1335. Convertida en punt de trobada de venedors de bestiar i altres productes fins als anys 70, avui en dia s’ha reconvertit en una fira on la matança del porc, establerta des de 1980 és l’acte més representatiu i multitudinari del municipi. Una jornada de promoció i difusió dels seus embotits, reconeguts i valorats pels mateixos vilatans i ciutadans de l’Alt Penedès per les característiques que els diferencien: les condicions climàtiques de la zona (el fred i la frescor) i la qualitat de la seva matèria primera.

Veure +
Carquinyolis i bufats

Una pasta de farina de blat, ou, sucre i fruits secs és la base de l’elaboració de carquinyolis i bufats, dos dolços amb ametlles i avellanes, respectivament, representatius del territori.

L’elaboració de carquinyolis s’estén arreu de tota la vegueria del Penedès i Catalunya. Tanmateix, són els municipis de la Llacuna, Sant Quintí de Mediona i Torrelles de Foix, on aquest producte pren un valor identitari. No succeeix el mateix amb els bufats, pasta seca vendrellenca que, malgrat la seva producció autòctona a la capital del Baix Penedès (es localitza també una producció industrial a Olèrdola), està desvinculada de la població i es destina als visitants i turistes, principalment.

D’elaboració domèstica i/o professional, es poden documentar almenys des del segle XIX la seva producció al territori i el seu consum, dut a terme en qualsevol moment de l’any, sense estar determinat a cap celebració concreta.

Veure +
Aigua, estiueigs i salut

A la segona meitat del segle XIX i principis del segle XX, la burgesia i les classes benestants es traslladaven a certa distància d’on residien habitualment a passar l’estiu. El trasllat a una zona de costa o d’interior – preferiblement, municipis de muntanya mitjana i baixa, ubicats en contorns naturals lligats a la presència d’aigua – es realitzava amb l’objectiu principal de descansar i de relacionar-se amb la resta d’estiuejants, membres de la mateixa colònia .

Durant quasi un segle, l’estiueig es mantingué en un contorn social de protecció i seguretat que afavorí el creixement urbanístic de la construcció d’immobles d’estil modernista, noucentista i eclèctic i propicià  el redescobriment del patrimoni cultural (principalment, d’origen medieval) i natural del territori. D’aquesta pràctica ja desapareguda, supeditada ara pel turisme de massa, roman el valor material i simbòlic d’uns espais – bé mobles i entorns naturals - que han pogut mantenir-se i conservar-se, tot sigui en el seu ús original o reinterpretant-se.

Veure +
Ranxos Mariners

Designem amb el nom de ranxos mariners o ranxets el conjunt de plats que tenen el seu origen en l’activitat marinera i pesquera pròpia de localitats litorals, en què els homes que es dedicaven a aquestes feines passaven bona part del dia a la mar i, per tant, realitzaven alguns dels àpats a la platja o a bord de barques o vaixells.

Es tracta de plats en què l’ingredient principal és el peix, sovint aquelles espècies que tenen menys valor comercial, que es cuina amb ingredients senzills i disponibles al territori, com patates, alls o tomàquets. En tractar-se de plats que sorgeixen de les cuines de les barques, la infraestructura que requereixen és mínima; una cassola, una font de calor per coure i els ingredients.

En el context de l’activitat pesquera, aquests plats són elaborats pel patró o pel ranxer d’a bord, i es consumeixen de forma comunitària. El plat s’aboca a una safata gran, i al voltant, els comensals van menjant cadascú del tros de safata que li queda just davant, creant unes línies imaginàries que delimiten la ració de cadascú.

La transmissió d’aquests plats es produeix entre persones de diverses generacions, generalment per observació i imitació. D’una banda, quan nois més joves començaven la seva activitat laboral a la mar, aprenien a elaborar aquests plats del patró o del ranxer de la barca on estaven, veient com ho feia. D’altra banda, en entorn familiar, són plats que els fills i filles aprenen veient com ho fan els pares, que són o havien estat pescadors.

En algunes localitats o barris costaners, l’activitat a la mar és part de la identitat local, en molt bona mesura perquè gran part de la població que hi resideix manté algun tipus de vincle amb el mar. En aquest context, sovint coincidint amb festivitats com Sant Pere o la Mare de Déu del Carme, patrons de pescadors i mariners, se celebren concursos on es valora la realització d’algun d’aquests plats, com el Concurs d’All Cremat de Vilanova i la Geltrú o el Concurs de Ranxos Mariners de Calafell, oberts a tothom qui vulgui participar-hi. En aquestes localitats, també és habitual trobar algun d’aquests plats disponibles en restaurants.

Veure +
Les varietats agrícoles tradicionals i els seus usos gastronòmics

Tradicionalment l’alimentació d’una comunitat estava estretament lligada a la seva activitat agrícola i ramadera, a la seva cultura, i als cicles anuals. En les darreres dècades, fruit de noves tendències gastronòmiques, de la globalització, i de la desvinculació entre la població i el territori, la cultura gastronòmica i les varietats tradicionals amb les quals s’elaboraven les diferents receptes han anat desapareixent de la major part de llars. Tanmateix, són moltes encara les persones, majoritàriament d’edat avançada, que mantenen viu aquest patrimoni agrícola i gastronòmic, i que fins i tot tenen per objectiu difondre’l, actualitzar-lo, i fer de nou que el seu ús sigui corren i que vertebri la identitat cultural de la comunitat. En la present fitxa es presenten alguns dels usos gastronòmics més rellevants associats a les varietats agrícoles tradicionalment cultivades a la zona, les quals també desapareixen amb la desaparició dels seus usos gastronòmics.

Veure +
Usos medicinals de les plantes

Les diferents plantes medicinals donaven lloc a un gran nombre de remeis, que s’empraven principalment per resoldre aquelles dolències o malalties més freqüents (trastorns digestius, respiratoris o musculars, entre d’altres) i per tant formaven part de la farmaciola familiar de totes les llars, reflectint la gran importància que tenien per al dia a dia els coneixements etnofarmacològics. Precisament, és a partir de la etnofarmacologia que ha estat possible detectar i incloure en el sistema sanitari convencional un gran nombre de substàncies bioactives que a hores d’ara són indispensables. De fet, actualment, continuen incorporant-se nous compostos bioactius que són aïllats gràcies als coneixements etnofarmacològics previs.

Si bé en termes globals la major part de remeis tradicionals tendeixen a l’abandonament, existeix un nombre significatiu d’espècies i remeis que segueixen sent àmpliament utilitzats, fins i tot en àrees urbanes. Gràcies a l’increment d’adeptes de la fitoteràpia, i també gràcies a una major consciència de la salut, l’ús de diverses espècies de plantes i remeis no retrocedeix, i fins i tot pot incrementar-se i esdevenir altament popular. Avui en dia les espècies medicinals s’utilitzen generalment de forma combinada amb la medicina convencional, principalment per contribuir a combatre una determinada dolència o per restablir l’equilibri general de l’organisme.

Veure +
Les plantes silvestres alimentàries

Actualment, tan sols 30 espècies vegetals constitueixen la base alimentària del 90% de la població mundial mentre que només a la Vegueria Penedès es calcula que existeixen més de 500  espècies vegetals (tant silvestres com cultivades) utilitzades tradicionalment en alimentació humana. Tot plegat és degut a que al llarg del segle XX s’ha perdut el 75% de la biodiversitat cultivada a nivell mundial i ha disminuït dràsticament la recol·lecció i consum d’espècies silvestres comestibles, especialment als països desenvolupats. La zona de la Conca d’Òdena en particular i la Vegueria Penedès en particular no en són cap excepció.

Les espècies silvestres comestibles, i els coneixements tradicionals associats, són un element fonamental d’adaptació als canvis ambientals i socioeconòmics, i han de tenir un paper determinant en el desenvolupament del sistema agroalimentari del segle XXI, garantint la seguretat i sobirania alimentàries, tant a nivell de vegueria com a nivell català.

Afortunadament, són moltes encara les persones, majoritàriament d’edat avançada, que mantenen viu aquest patrimoni gastronòmic, i que fins i tot tenen per objectiu difondre’l, actualitzar-lo, i fer de nou que el seu ús sigui corrent i que vertebri la identitat cultural de la comunitat.

En la present fitxa es mostren algunes de les plantes silvestres que creixen a la zona d’estudi i els seus usos gastronòmics associats.

Veure +
Garlandes, rotllos i tortells

En efectuar un repàs als dolços tradicionals que es produeixen i consumeixen al llarg del cicle anual s’observa com n’hi ha diversos que tenen en comú gran part dels seus ingredients i del procés d’elaboració, així com la seva forma circular. La fórmula base per a fer-los és la massa de brioix més o menys modificada, i es concentren, bàsicament, en la primera meitat de l’any.

Els tortells, que es produeixen en festivitats com Reis o Sant Antoni, solen tenir farciment i una àrea de distribució més àmplia, ja que actualment se’n poden trobar arreu de la vegueria. Rotllos, mones i garlandes se circumscriuen, principalment, a Setmana Santa i Pasqua. No presenten farciment, i tot i que la seva massa és molt semblant, cada tipus de dolç és propi d’una zona geogràfica diferent. Així, els rotllos o rolls es troben principalment en localitats del Baix Penedès, mentre que les garlandes són pròpies de l’Alt Penedès. Les mones, en cadascun d’aquests territoris, es preparen amb la mateixa massa que rotllos i garlandes, però afegint-hi ous durs o fruita confitada com a decoració.

Es tracta de dolços que, a dia d’avui, es fan principalment en forns i pastisseries. És habitual la seva adquisició per a regalar (en el cas de les mones als fillols i filloles) i el seu consum en companyia de familiars o amics en el context de celebracions.

Veure +