L’exposició Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya, al Penedès
2018-08-15 06:15:00

El dia 6 de marc de 2018 es va inaugurar l’exposició itinerant Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya, a la capella Sant Joan de Vilafranca del Penedès. Va comptar amb la participació del comissari de l’exposició Ferran Estrada, doctor en Antropologia Social, (adscrit a la Universitat de Barcelona), de Roger Costa, tècnic de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Raimon Gusi i de Josep Massana, fotògraf i escultor que va exposar una petita mostra del seu treball Barraques mestisses. Aquesta exposició està produïda pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i coordinada per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) en col·laboració de les entitats de l’Observatori del Patrimoni Etnològic Immaterial i, a Vilafranca, va comptar amb la col·laboració del Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca. Aquesta exposició va permetre donar a conèixer el projecte d’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès i la coincidència de dates amb Setmana Santa va facilitar que fos visitada per 3.463 persones.

També es van realitzar activitats complementàries vinculades a l’exposició Construint el territori. L’Institut d’Estudis Penedesencs va organitzar el dissabte 17 de març, la Jornada Barraques de pedra seca i mestisses, a la seu de l’IEP de Vilafranca del Penedès. Es va iniciar amb la presentació del projecte d’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès per part de la seva coordinadora, Àngels Travé i la recerca sobre la pedra seca al Penedès, per part de l’antropòleg Abraham Guillem. A continuació,Josep Massana va presentar el seu projecte barraques mestisses i es van projectar dos audiovisuals del Congrés Art, Paisatge Vitivinícola i Enoturisme. A partir de les 11.30h, es van presentar projectes relacionats amb la preservació i difusió de les construccions en pedra seca, com el de Casetes de vinya de Montserrat Sadurní i Jordi Sadurní. Fruit d’aquesta Jornada s’ha iniciat la recerca per a l’Inventari del Penedès de la forma constructiva de les casetes de vinya,  amb l’objectiu d’afavorir la seva salvaguarda.

El diumenge 18 de març, Josep Massana va fer una caminada guiada per l’espai rural de Sant Pau d’Ordal (Subirats) i es va poder observar una barraca mestissa (caseta de vinya). També es va comptar amb les explicacions d’un arquitecte i el testimoni oral de la família propietària de la caseta.

La darrera de les activitats complementàries de l’exposició va ser, el diumenge 8 d’abril, amb una visita a Bonastre i a les seves barraques de pedra seca. La visita va ser guiada per Joan Vilaseca i Josep Sicart que van mostrar la riquesa patrimonial del poble i les singularitats de les barraques de pedra seca d’aquest municipi del Baix Penedès. També l’antropòleg Abraham Guillén va explicar la recerca sobre l’ofici de margener de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès. L’organització va ser comptar amb el suport de l’Ajuntament de Bonastre.

Responsive image