Taller de memòria oral sobre tortells, mones, rotllos i garlandes al Penedès
2018-08-15 07:00:00

El diumenge 11 de març de 2018, al Centre Agrícola de Sant Pau d’Ordal (Subirats) es va fer un taller de memòria oral sobre tortells, mones, rotllos i garlandes al Penedès, organitzat per l’Institut d’Estudis Penedesencs i el Centre d’Estudis de Subirats.

En el taller, que va comptar amb una alta participació, hi van intervenir els forners Joan Ràfols de Sant Pau d’Ordal, Joan Miret i Gabriel Miret del Vendrell i la filla de forner, M. Teresa Sadurní, de Santa Fe del Penedès. Testimonis que a través de la narració dels seus records van mostrar aspectes tradicionals d'aquestes menges típiques de diferents moments del calendari festiu. També es van projectar filmacions que mostren la manera tradicional de fer garlandes en un forn de llenya. Una filmació de l’any 1966 del forner de Sant Pau d’Ordal i una altra del forner de Santa Fe, Joan Sadurní, de l’any 2007. El taller va estar coordinat per l’antropòloga Montserrat Traver i els resultats serviran per a complementar la recerca que s’està fent des de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès. Per a finalitzar el taller es va convidar a intervenir a persones del públic i a fer un  tast de rotllos i garlandes.

Aquest taller va formar part del programa de l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de la Generalitat de Catalunya.

Responsive image